3 manieren om de akoestiek op kantoor te optimaliseren

 

Goede akoestiek op kantoor valt vooral op als hij ontbreekt. Geluidshinder is één van de grootste kantoorergernissen van deze tijd: telefonerende collega’s, het zoemen, rinkelen of ratelen van apparaten of verkeersgeluiden van buiten. Allemaal geluidsbronnen die je werk kunnen verstoren. Geluidsoverlast op kantoor verstoort de concentratie, vermindert productiviteit, veroorzaakt stress en gezondheidsklachten (zoals hoofdpijn en vermoeidheid) en een verhoogd ziekteverzuim. Zaken die werkgevers en werknemers graag willen voorkomen. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om een kantoor akoestisch te optimaliseren zodat er een prettig en productief werkklimaat ontstaat.

 

Oplossingen voor een akoestisch optimale werkomgeving

 

Geluidsoverlast op kantoor kan (grotendeels) voorkomen en beperkt worden. We zetten voor je op een rijtje hoe en onderscheiden daarbij 3 niveaus van ingrijpen:

 

·       Kantoorbouw, -ontwerp en inrichting

 

·       Optimalisatie van een bestaande kantooromgeving

 

·       Persoonlijk niveau: wat jij en je collega’s zelf kunnen doen

 

1.      Akoestiek prioriteren bij bouw, ontwerp en inrichting van kantoor

 

Het fijnst is natuurlijk als akoestiek wordt geprioriteerd bij de bouw, het ontwerp en de inrichting van een kantooromgeving. Denk bijvoorbeeld aan de keuze van bouwmaterialen. Sommige materialen hebben een geluidsabsorberende werking, andere materialen weerkaatsen juist geluid. In overleg met een architect kun je een akoestisch optimale combinatie van bouwmaterialen kiezen.

 

Vakkundig advies is ook geboden om de akoestisch beste lay-out en inrichting voor een ruimte te kiezen: waar plaats je apparaten of installaties die lawaai maken? Hoe positioneer je drukke ruimtes ten opzichte van stiltewerkplekken? Hoe reguleer je de akoestiek in een open kantoor? Een expert kent de richtlijnen voor akoestiek en geeft advies over oplossingen voor de beperking van ongewenst geluid. Elke ruimte is akoestisch anders en vergt daarom maatwerk.

 

2.      Een bestaande kantooromgeving akoestisch optimaliseren

 

Ook in een decennia of eeuwenoud kantoorgebouw waar structurele wijzigingen ingrijpend en kostbaar zijn, doet goed akoestisch advies wonderen. Er bestaat een divers scala aan hulpmiddelen om een aangename akoestiek op kantoor te creëren, zonder drastische verbouwingen. Een greep uit de mogelijkheden:

 

 Scheidingswanden

 

Uit onderzoek blijkt dat spraak de grootse bron van afleiding is; als je een gesprek kunt verstaan, maak je bewezen meer fouten dan wanneer je het gesprek niet letterlijk kunt volgen. In een open kantooromgeving bieden scheidingswanden of akoestische panelen tussen bureaus uitkomst. Mits op de juiste positie (in spreekrichting) en hoogte gepositioneerd, dempen deze geluidsabsorberende elementen de gesprekken van collega’s. Hoe dichterbij de geluidsbron het element is geplaatst, hoe beter de demping. Dergelijke oplossingen beschermen niet alleen je focus maar verhogen ook het gevoel van privacy in een open ruimte. Twee vliegen in één klap.

 

 Plafondbekleding

 

Weinig is zo bepalend voor de akoestiek in een ruimte als een plafond; het is immers een relatief groot geluid reflecterend oppervlak. Om die reden biedt het ook veel mogelijkheden om nagalm te beperken en akoestiek te bevorderen. Een plafond kan worden afgewerkt met akoestische panelen, en biedt mogelijkheden om geluidsabsorberende elementen (zoals planten of akoestische lampen) in de ruimte te hangen. Er zijn hoogwaardige, modern vormgegeven oplossingen op de markt om een goed geluidsklimaat te waarborgen. En het mooie is, ze zijn vaak aangenaam voor oor en oog!

 

 Wandbekleding

 

Net als plafonds bieden wanden talloze mogelijkheden voor akoestische optimalisatie. En ook hier geldt: akoestische bekleding kan zelfs de uitstraling van een ruimte goed doen. Wandoppervlakken bieden ruimte aan kleur, creativiteit en een esthetische afwerking. Denk bijvoorbeeld aan een mooie moswand, wandbekleding met reliëf en moderne patronen, of aan geluiddempende fotopanelen of schilderijen. De mogelijkheden zijn divers en een kwestie van maatwerk.

 

 Akoestische units

 

In een hectische kantooromgeving kunnen medewerkers in relatieve stilte en privacy (samen)werken in akoestische eenheden (units). Deze vaak fraai vormgegeven ‘zitjes’ met geluidsabsorberende wandjes maken concentratiewerk mogelijk terwijl het contact met de omgeving behouden blijft. Het zijn eilandjes van akoestische rust in open kantoorruimtes. Akoestische units zijn er in alle soorten en maten en misstaan niet op een moderne werkplek.

 

 Volledig gesloten units

 

Soms is tijdelijke totale afzondering gewenst in een open kantooromgeving. Dan zijn ruimtesystemen (ofwel een ruimte-in-een-ruimte) een fijne oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een kubusvorm van glas als plek voor solitair denkwerk of brainstormen in klein gezelschap. Een andere mogelijkheid is een akoestische belcel, een telefooncel voor het privé voeren van telefoongesprekken. König + Neurath, de leverancier van Synpro, won recentelijk de German Design Award 2020 voor haar ‘Quiet Box’. 

 

3.      Zelf aan de volumeknoppen draaien

 

Er zijn natuurlijk ook een hoop dingen die je zelf kunt doen om hinderlijk geluid buiten de deur te houden, ook (of juist!) als je kantoor geen deur heeft. Je kunt vaak ook zelf aan de volumeknoppen draaien. Je kunt:

 

1.      Geluid uitsluiten door

 

·       gebruik van een koptelefoon (met een ontspannend muziekje)

 

·       oordopjes gebruiken

 

·       de deur van je werkruimte dichtdoen (als je de luxe van een kantoor met deur hebt)

 

 

2.      Geluid maskeren

 

·       door middel van tegengeluid (een monotoon achtergrondgeluid zoals ‘white noise’, of active noise cancellation)

 

 

3.      De stilte opzoeken voor concentratiewerk

 

·       in een (niet geboekte) overleg- of stilteruimte gaan zitten

 

·       ’s ochtends vroeg / buiten reguliere kantoortijden werken

 

·       op gezette tijdens thuis of elders werken

 

 

4.      Afspraken maken met collega’s en werkgever

 

·       over gewenst gedrag om geluidshinder te voorkomen of beperken

 

En ten slotte, kun je de akoestiek op kantoor bevorderen door de concentratie van collega’s te respecteren alsof het die van jou is, en zo min mogelijk verstorend geluid te maken! Sssssssssst!

 

Ontbreken er nog tips in dit overzicht? Wij horen het graag! Ook helpen we graag met advies over akoestiek bij de bouw, ontwerp en inrichting van nieuwe kantoren en de optimalisatie van reeds bestaande kantoren.