8 designtrends in kantoorinrichting in 2020

 

 

2020 staat binnen enkele weken voor de deur. Wat zal dit jaar dat ooit zo futuristisch en ver weg klonk ons brengen qua kantoor interieurontwerp en –inrichting? Welke thema’s gaan komend jaar bepalen hoe onze werkomgeving eruitziet? Welke trends uit eerdere jaren blijven, welke verdwijnen en welke kunnen we nieuw noemen? Ambius, een Amerikaanse interieurdesignspecialist bracht de voornaamste trends in kantoorontwerp voor 2020 in kaart en onderscheidt daarbij zogenaamde macro- en microtrends. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

 

 Macrotrends in kantoordesign

De term ‘macrotrend’ verwijst naar tendensen in grootschalige zaken zoals de architectuur, bouw en het ontwerp van de werkomgeving. In 2020 beloven de volgende thema’s structuur en vorm te geven aan de ruimtes waarin we werken:

1.     Dynamische flexibiliteit

We kenden ze al, multifunctionele kantoorruimtes die per activiteit of werkvorm aanpasbaar zijn. In 2020 ontwikkelt deze trend verder met een nieuwe generatie van verplaatsbare, lichtgewicht en ergonomische elementen en meubels; alles om kantoorruimtes zo flexibel en maximaal mogelijk te benutten. In een oogwenk transformeren medewerkers de flexplek voor gasten in een privékantoor, vergaderruimte of een plek voor samenwerking; net wat op dat moment nodig en wenselijk is voor de bedrijfsvoering.

2.     Hout, hout, hout…

Hout is terug van weggeweest, en zal in 2020 nog meer dan voorheen de witte muren en metalen cabines in kantoorruimtes vervangen. Hout is duurzaam en milieubewust (een trend die beslist blijft de komende jaren!) en geeft ruimte een warme, organische en authentieke uitstraling. Heel wat anders dan de kille en steriele kantooromgeving van weleer. Je herkent deze trend aan:

 • geconstrueerde hout- en moswanden;
 • lineaire en roostervormige houten lambrisering;
 • boomstronk koffietafeltjes;
 • andere interieurelementen van (gerecycled) hout.
 • Kernwoorden van deze trend zijn warm, gelaagd, en natuurlijke accenten, vormen en patronen.

3.      ‘Gemeenschap’ in tijden van ‘werken op afstand’

‘Op afstand werken’ wordt steeds normaler in onze digitaliserende wereld. Werkgevers investeren daarom in uitnodigende kantoorruimtes die medewerkers een gevoel van gemak, gemeenschap en gedeelde waarden geven. Elementen uit de horecasector, zoals comfortabel meubilair, spel- en fitnessruimtes, bars en openhaarden veraangenamen het verblijf in moderne kantoorruimtes. De filosofie is dat dit de samenwerking, creativiteit en klant- en medewerkerstevredenheid bevordert en ook helpt om talent aan te trekken. De trend kenmerkt zich door:

 • zachte pluche elementen;
 • huiselijke inrichting en styling;
 • mogelijkheden voor amusement en wellness;
 • een uitstraling van warmte en gemeenschappelijkheid.

 4.     Opvallende duurzaamheid

Duurzaamheid! In 2020 wordt het gebruik van gerecyclede, duurzame en groene bouwmaterialen voortgezet en gekoppeld aan het ‘environmental wellness’ concept. ‘Milieubewust welbevinden’ betekent dat met duurzame materialen, conform ecologische normen en standaarden, een ruimte wordt gemaakt die het welbevinden van de medewerker positief beïnvloedt. De natuur dient hierbij als inspiratiebron. Deze trend blijkt onder andere in het gebruik van:

 

 • natuurlijke en minimaal bewerkte materialen (zoals hout en steen);
 • organische patronen;
 • natuurlijk daglicht;
 • levende planten en verticale tuinen.

 

Microtrends in kantoordesign

De term ‘microtrend’ verwijst naar kleinschalige tendensen die zichtbaar zijn in de kantoorinrichting. Het betreft dus zaken die niet structureel van aard zijn (zoals architectuur en bouw) en gemakkelijk aanpasbaar of te vervangen zijn. Microtrends geven verder invulling aan de macrotrends. In 2020 typeert kantoorinrichting zich door:

1.     Monochrome expressie

Kleurgebruik in kantoorruimtes was al jaren een trend. Anno 2020 is het gebruik van monochrome kleurschema’s steeds meer in opkomst. Hierbij wordt het hele spectrum van tinten en hints van één kleur als thema doorgevoerd in een ruimte. Doel hiervan is een eenduidig beeld te creëren en de functie en persoonlijkheid van een ruimte aan te duiden. Vaak worden zachte tinten afgewisseld met gedurfde tinten en gecombineerd met een matte afwerking, met bijvoorbeeld groene planten en mos.

2.     Hangend groen

Planten, werkelijk overal planten! Van levende groene wanden en zogenaamde ‘moswanden’ tot potplanten in alle soorten en maten. Luchtverfrissend groen is niet meer weg te denken uit modern kantoordesign en in 2020 zal je steeds meer hangend groen op de werkvloer zien. Planten ophangen spaart vloeroppervlak en het geeft eindeloze mogelijkheden om ze onderdeel van een ruimte te maken, bijvoorbeeld op verschillende hoogtes.

3.     Moderne modulaire meubels

De open kantoorruimte is nog niet op zijn retour. Om medewerkers toch een beetje het gevoel van persoonlijke privéruimte te geven en ze de hele werkdag actief en creatief te houden, investeren werkgevers in stabureau’s, bureaufietsen, zitwerkplekken en geïsoleerde telefooncellen. Modulaire lichtgewicht meubels helpen medewerkers het maximale uit hun werkdag en de kantoorruimte te halen. Denk hierbij ook aan ergonomische stoelen in alle soorten en maten en lockers om toch wat eigen ruimte te hebben en de werkplek opgeruimd te kunnen houden.

4.     Huiselijke werkplekken

De trend van kantoren met een huiskamergevoel, zet zich ook in 2020 voort. Kamerplanten, tapijten, kussens, koffietafels met bordspelen, ze zijn niet meer weg te denken uit de kantooromgeving. Soms bieden compleet uitgeruste keukens de mogelijkheid om te eten op kantoor, waardoor je gerust ook ’s avonds kunt blijven werken. Waarom naar huis gaan als je op kantoor in een huiselijke sfeer met je collega’s nog even die ene klus kunt klaren? Je kantoor wordt in 2020 nog meer ‘a home away from home’.

 

 

Je kantoor in 2020

Ook al werk je niet bij een Amerikaanse multinational waar hippe ‘millennials’ de koers bepalen, maar bij een kleine lokale startup of een ‘doorsnee’ bedrijf, je zult de hierboven genoemde trends komend jaar terugzien, in volle glorie of in een afgezwakte (goedkopere) vorm. Is het niet in je eigen kantooromgeving, dan wel als op bezoek gaat bij klanten, in tijdschriften of op tv. Ook als je niet de luxe hebt van een houten kantoor met groene moswand, de look and feel van een spa, ingericht met esthetisch en multifunctioneel meubilair conform alle denkbare ecologische richtlijnen, we wensen je toe dat je in 2020 het maximale uit je werkomgeving haalt! Synpro Kantoorinrichting helpt je graag op weg om van jouw bedrijf een gezellige werkplek te maken, waar er ook rekening wordt gehouden met de gezondheid (lees: ergonomie) van je werknemers.

P.S.: Nieuwsgierig geworden? Het rapport van de designspecialisten van Ambius (inclusief illustratieve afbeeldingen) vind je ophttp://trends.ambius.com/.