Goede kantoorinrichting zorg voor meer productiviteit

Goede kantoorinrichting zorg voor meer productiviteit

 

Productiviteit is een sleutelwoord in modern management. In tijden dat werkgevers naar lageloonlanden trekken, is productiviteit een van de beslissende factoren om toch hier te blijven. Dat geldt vooral voor productiebedrijven, maar ook voor de dienstensector waar je medewerkers dagenlang op kantoor bezig zijn. Om die productiviteit op kantoor te verhogen, is het tegenwoordig geen kwestie meer van harder of langer werken. Die limieten hebben we bereikt. Nu kan je niet anders meer dan goed nadenken over en zorg dragen voor een aangename kantooromgeving om te zorgen dat je medewerkers hun volle potentieel gebruiken ten dienste van je bedrijf.

Hoe kan een kantoorinrichting effect hebben op de productiviteit en waar moet je zeker rekening mee houden? We leggen het uit in deze blog!

 

De kantoorinrichting heeft invloed op de arbeidsomstandigheden

Wanneer men het heeft over arbeidsomstandigheden denkt men vaak maar al te vaak aan de onderlinge sfeer en werkverhoudingen tussen de collega's. Maar het besef dat ook de kantoorinrichting een belangrijke rol speelt, groeit met de dag. Mensen werken namelijk met veel plezier in een kantoor dat goed is ingericht en zijn dus ook productiever. In een veilig, gezond, inspirerend en comfortabel kantoor, zal het doeltreffend functioneren van de werknemers automatisch stijgen.

Een opgeruimd bureau zorgt voor een helder hoofd.

Ook niet onbelangrijk is het feit dat het kantoor mooi opgeruimd is. Productief werken begint namelijk bij opruimen. In sommige kantoren zie je de medewerkers niet meer zitten omdat ze verborgen zijn achter stapels dossiers, werkmappen, papier of rommel. Maar die rommel veroorzaakt ook afleiding en zorgt voor een dalende productiviteit. In een modern kantoor moet er dus plaats zijn voor opbergruimte: in dichte kasten of opbergboxen. Als het maar proper en opgeruimd is want opgeruimd staat netjes, en netjes zorgt voor meer werklust en rendement

Een ergonomisch kantoor laat de productiviteit stijgen

Als we het hebben over productiviteit op kantoor, denken de meeste mensen in de eerste plaats aan de ergonomie van het kantoormeubilair. En inderdaad, ergonomie is super belangrijk. Iemand die op zijn gemak, goed ondersteund en comfortabel aan zijn kantoor zit, werkt makkelijker en dus productiever. Hij of zij zal ook minder snel last hebben van rugklachten, muisarmen en tintelende benen. Het directe gevolg is een daling van het ziekteverzuim door fysieke ongemakken. Denk in deze optiek ook aan het nieuwe werken, met name zittend én staand met af en toe een bewegingspauze van enkele minuten. Goede bureaustoelen en tafels die voldoende ruimte hebben en op de juiste hoogte kunnen ingesteld worden zijn dus geen luxe. En die printer en koffiehoek mogen best wel een stukje van de bureaus verwijderd staan. 

Kleuren beïnvloeden de gemoedstoestand

Het is algemeen erkend dat kleuren je gemoedstoestand kunnen “kleuren”. De ene kleur zorgt voor rust, de andere voor een hogere concentratie terwijl nog een andere kleur de creativiteit verhoogt.

Het is daarom verstandig om per ruimte te bekijken wat voor taken daar worden uitgevoerd en hier de juiste kleur bij te kiezen.

Planten op kantoor maken vrolijk

Ook planten kunnen de productiviteit van je werknemers flink verhogen, dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Ze zijn hierdoor namelijk meer geconcentreerd en tevreden met hun werkplek. Bovendien wordt de luchtkwaliteit beter en het stressniveau lager. Plaats dus minimaal één plant in elke ruimte. Heel simpel, maar wel effectief!

Daglicht voorkomt slaperigheid

Werknemers worden het gelukkigst van daglicht. Bovendien bepaalt onze biologische klok dat we bij daglicht in een actieve, productieve toestand verkeren en niet in een sluimerige staat. Zorg er daarom voor dat er voldoende daglicht naar binnen komt in het kantoor. Aanvullende kunstverlichting is wel bijna altijd noodzakelijk, bijvoorbeeld voor in de winter of in de avond. Maar met verlichting kan je dankzij de moderne technieken spelen en zelfs individueel afstellen.

Aangepaste ruimtes helpen concentreren

Veel bedrijven kiezen tegenwoordig voor kantoortuinen (open kantoorruimte). Daar valt veel voor te zeggen omdat het de samenwerking tussen verschillende afdelingen bevordert. Maar er zijn ook nadelen. Geluiden van de collega’s kunnen afleiden zodat je je moeilijker kan concentreren. Een remedie daartegen is om verschillende ruimtes in te richten waar je werknemers naargelang hun taak, rustig kunnen bellen, vergaderen, brainstormen, of zich gewoon even rustig in stilte kunnen concentreren.

Conclusie: verhoog je energieniveau met de juiste kantoorinrichting

Iedereen wil tegenwoordig productiever zijn. In plaats van steeds naar de koffie en zoetigheden te grijpen om wakker te blijven, kan je ook overwegen (of je baas vragen) om de inrichting van je kantoor aan te pakken. Met een kleine investering, zoals het kopen van een aantal planten of het verven van een muur, kom je al heel ver. Wil je echter de werkomstandigheden drastisch verbeteren? Dan is een herinrichting van de werkplek, met zit-sta bureaus, ergonomische stoelen en opgeruimde kantoorkasten een must. Bij Synpro Kantoorinrichting helpen we je graag op weg met professioneel advies.