Tips & advies

Bureauwerk slecht voor je gezondheid? Lichamelijke klachten op kantoor en wat ertegen te doen

 

Kantoorwerk mag dan niet al te zwaar lijken in vergelijking met betonvloeren storten of bakstenen slepen, maar het kan wel degelijk een impact op je lichaam hebben. En als je niet goed oppast kan die impact erg worden en lang duren. Maar gelukkig kan je er zelf iets aan doen. Ten eerste door bewust te worden van wat je eventueel fout doet achter je bureau en dat bij te sturen. Daarna door te zorgen dat je het juiste kantoormeubilair hebt. Ergonomische stoelen en zit/statafels kunnen al veel van het euvel verhelpen. Last but not least kan je zelf zorgen voor (ontspannings)oefeningen die je perfect op het werk, aan je bureau kan doen.

De meest voorkomende gezondheidsklachten door bureauwerk

We beginnen met een oplijsting van de meest voorkomende kwalen op kantoor, zodat jij ze kan herkennen en er iets aan kan doen. In een volgende blog behandelen we ontspanningsoefeningen die je zelf kan uitvoeren en die zeker ook soelaas bieden.

Kantoordieren, te gek voor woorden of extra troef?

 

 

 

Je kan het zo gek niet bedenken of in de VS doen ze er onderzoek naar. Zo namen de universiteiten van Virginia en Miami het houden van huisdieren op kantoor – kantoordieren dus – onder de loep. En wat bleek? Het was nog niet eens een onzinnige studie! Een dier houden op kantoor heeft wel degelijk een meerwaarde, maar je moet het wel georganiseerd krijgen. 

 

Positieve effecten van kantoordieren

Huisdieren op kantoor blijken een pak positieve effecten te genereren. In het dagelijkse leven is gebleken dat ze het gevoel van eigenwaarde verhogen, angst- en negatieve gedachten verlagen en beter doen relativeren. Maar op kantoor komen daar nog enkele belangrijke eigenschappen bij. Zo blijkt een kantoordier het stressniveau te verlagen, voor extra motivatie te zorgen en de communicatie en betrokkenheid te verhogen. En laat dát nou precies zijn wat je nodig hebt om een kantoor goed te laten functioneren. 

Clean desk: een nuttige trend, maar niet echt een must om je productiviteit te verhogen

Clean desk. Het woord is een tijdje bijzonder ‘in’ geweest. Sommige bedrijfsleiders eisten van hun kantoorpersoneel dat hun bureau volledig opgeruimd was vooraleer ze naar huis gingen. En dat allemaal uit overtuiging dat een propere werkplek beter, sneller en efficiënter zou doen werken. Maar is dat ook zo? En hoe bereik je op een makkelijke, niet-tijdrovende manier een netjes opgeruimd bureau? Je leest het in deze blog.

Welke zijn de voordelen van een clean desk?

          Mentale rust: rommel vraagt veel meer van ons werkgeheugen en dat maakt ons moe. Onderzoek toont aan dat een opgeruimd bureau ons meer gemoedsrust bezorgt en de productiviteit dus verhoogt. Al wordt dat door andere onderzoeken tegen gesproken.

          Hygiëne: een opgeruimd bureau wordt sneller én grondiger schoongemaakt.

          Flexibiliteit: een clean desk policy maakt het dan eenvoudiger om flexibel te werken.

          Vertrouwelijkheid: in een opgeruimd bureau loop je minder het risico dat gevoelige en officiële documenten rondslingeren en daardoor in verkeerde handen zouden terechtkomen.

 

Wat kan je zelf doen om je werkplek stressvrij in te richten?

 

Of je nu alleen thuis werkt als zelfstandige of thuiswerker, of als je op een kantoor samen met andere aan de slag bent, het is in alle gevallen aan te raden om je werkplek zo stressvrij als mogelijk in te richten. Want er zijn best wel wat factoren die je stress kunnen bezorgen aan je bureau, waar je zelf iets aan kan doen. Misschien is je bureau te rommelig of zijn je collega's te luidruchtig? Of is het je baas die voortdurend over je schouders meekijkt, de telefoon die non-stop rinkelt of zijn het die ongezellige TL-lampen die voor de nodige stress zorgen?

Hieronder volgen een aantal tips over wát je zoal kan overwegen om voor jezelf een rustigere en vooral efficiëntere en productievere werkplek te creëren. In een volgende blog kijken we naar wat de werkgever kan doen.

Hoe richt je een ergonomische bureau in?

Hoe richt je een ergonomische bureau in?

 

Waar moet je allemaal rekening mee houden om je computerplek op een ergonomische manier in te richten?

De moderne mens brengt ontzettend veel tijd door achter zijn computerscherm. Zij het voor het werk of voor de ontspanning, je kan een computer – en in het verlengde alle beeldschermen – niet meer wegdenken uit ons dagelijks bestaan. De vraag is dan of een mens gemaakt is om constant achter een bureau te zitten staren naar een scherm. Het antwoord daarop is volmondig: “Nee”. We moeten rekening houden met het feit dat we door zo lang te zitten en te turen naar een scherm, een aanslag plegen op ons lichaam. Maar dat hoeft niet erg te zijn, als je ervoor zorgt dat je computerplek op een degelijke, ergonomisch verantwoorde manier is ingericht. Op een harde stoel aan de keukentafel werken is dus géén goed idee. Hoe het dan wél kan, leggen we hieronder uit.

Een landschapskantoor: een goed of slecht idee?

Een landschapskantoor: een goed of slecht idee

 

Wat is een landschapskantoor?

In de jaren zeventig waaide vanuit Duitsland de idee over van de kantoortuin of kantoorlandschap, met moderne kleurige kantoormeubelen en veel planten. De arbeidsomstandigheden zouden verbeteren en de communicatie en de flexibiliteit zouden verhogen. Later ging men zelfs een stap verder met open kantoorruimtes met clean desks en kantoorboxen waarbij degenen die aanwezig waren, ad random een kantoorruimte innamen.

  

Landschapskantoren: toch niet zo’n goed idee?

 

In de nieuwe eeuw kwam er echter steeds meer kritiek op deze vorm van kantoorinrichting en tegenwoordig evolueert men weer naar meer individuele plaatsen. Al zweren sommigen nog bij een mix van de twee. Tussen 2000 en 2017 werden er tal van onderzoeken uitgevoerd naar landschapskantoren en die wezen allemaal uit dat landschapskantoren nefast zijn voor de productiviteit en het welbevinden van werknemers. Werknemers verliezen gemiddeld 1,5 uur per dag aan productiviteit door de afleiding van de omgeving. Bovendien is een langdurige focus essentieel voor kenniswerkers. Een landschapskantoor is daarbij niet echt een geschikte omgeving. In open ruimtes zou het welzijn met 32% en de productiviteit met 15% dalen. Een rondvraag bij 10.000 werknemers toonde aan dat 95% nood had aan een privéruimte om productief te zijn. Daarvan beweerde slechts 41% dat dit in hun kantooromgeving mogelijk is. Veel te weinig dus.

 

Goede kantoorinrichting zorg voor meer productiviteit

Goede kantoorinrichting zorg voor meer productiviteit

 

Productiviteit is een sleutelwoord in modern management. In tijden dat werkgevers naar lageloonlanden trekken, is productiviteit een van de beslissende factoren om toch hier te blijven. Dat geldt vooral voor productiebedrijven, maar ook voor de dienstensector waar je medewerkers dagenlang op kantoor bezig zijn. Om die productiviteit op kantoor te verhogen, is het tegenwoordig geen kwestie meer van harder of langer werken. Die limieten hebben we bereikt. Nu kan je niet anders meer dan goed nadenken over en zorg dragen voor een aangename kantooromgeving om te zorgen dat je medewerkers hun volle potentieel gebruiken ten dienste van je bedrijf.

Hoe kan een kantoorinrichting effect hebben op de productiviteit en waar moet je zeker rekening mee houden? We leggen het uit in deze blog!

ZIT-STA burelen, het nieuwe werken

Een groot deel van de bedienden zitten dikwijls uren stil aan hun bureau, zonder ook maar één keer hun benen te strekken. Talrijke studies hebben reeds de vele negatieve effecten van langdurig neerzitten aangetoond, terwijl rechtstaand werken aan de andere kant heel wat voordelen met zich meebrengt.

Een kijk op de anatomie van het lichaam

WAT ER ZOAL KAN GEBEUREN ALS MEN VERKEERD ZIT EN HOE MEN GOED MOET ZITTEN.

Iedereen, die de gehele dag op kantoor werkt, moet dus zo mogelijk zorgen voor ergonomisch optimale omstandigheden voor zijn/haar lichaam. Want alleen dan blijft men – ondanks het vele zitten – gezond en productief.

 

Ergonomie en akoestiek

LANG LEVE DE ARBEIDSVREUGDE

Het is nutteloos als uw werknemers tevreden zijn met het design maar klagen over de ergonomie.  Ergonomie betekent eigenlijk: ‘de manier waarop arbeidsmiddelen, milieu en workflow zijn aangepast aan de mens’. Naar schatting 36% van het ziekteverzuim is het gevolg van onaangepast werkmateriaal.